Haypp Group överklagar beslut från Tillståndsutskottet vid Stockholm stad om att återkalla försäljningstillståndet för traditionellt snus i Sverige. Försäljningen fortsätter under ett överklagande

2024-09-25 13:00

Tillståndsutskottet vid Stockholms stad har publicerat sitt beslut från mötet den 18 september 2024, gällande försäljningstillståndet för tobaksprodukter, innefattande traditionellt snus, i Sverige för Snusbolaget, den största återförsäljaren av nikotinportioner i Sverige och ett dotterbolag till Haypp Group. Utskottet beslutade att återkalla Snusbolagets försäljningstillstånd för tobaksprodukter, innefattande snus, på grund av olika tolkningar mellan Tillståndsenheten och Haypp Group angående hur konsumenter ska åldersverifieras vid leverans av tobaksprodukter i Sverige. Beslutet var inte enhälligt och flera medlemmar i tillståndsutskottet motsatte sig beslutet att återkalla Snusbolagets försäljningstillstånd.

“Haypp Group är, och fortsätter att vara, en ledande aktör i att förhindra försäljning till minderåriga, med ett åtagande och en meritlista om 100 procents efterlevnad av åldersverifiering. Vi har använt BankID vid köp i Sverige i nära ett decennium på grund av dess robusthet för att säkerställa efterlevnad av åldersgränser. Beslutet att bevilja vårt försäljningstillstånd för tobaksprodukter under 2020 var i enlighet med användningen av BankID. Framöver kommer vi endast att erbjuda leveransalternativ som tillåter åldersverifiering vid leveranstillfället, men vi kommer att fortsätta använda BankID vid köptillfället för alla transaktioner,” noterade Markus Lindblad, ansvarig för juridik och externa relationer.
 
Beslutet från Stockholms stad gäller endast försäljningen av traditionella tobaksprodukter (snus) och har ingen påverkan på försäljningen av nikotinportioner. Snus i Sverige stod för cirka 20 procent av Haypp Groups totala nettoomsättning under andra kvartalet 2024, en minskning från över 95 procent av försäljningen för sju år sedan.
 
“I dagsläget utgör leveransalternativ med åldersverifiering vid leverans cirka 60 procent av våra beställningar i Sverige. Även om vi inte håller med om resultatet eller hur ärendet har hanterats av Stockholms stad, har vi tagit del av utskottets beslut och kommer snabbt att anpassa Snusbolagets åldersverifiering enligt förvaltningens och utskottets önskemål.”
 
Vidare anser koncernen att ärendet har hanterats på ett felaktigt sätt av Stockholms stad. Haypp Group kommer att följa de ytterligare kraven samt överklaga återkallandet av försäljningstillståndet till förvaltningsrätten. Det faktum att tillståndsutskottets beslut inte var enhälligt och att flera medlemmar inte delade uppfattningen att det fanns skäl att återkalla Snusbolagets försäljningstillstånd stärker vår uppfattning om att det finns skäl för domstolen att upphäva beslutet. Under överklagandet kommer Snusbolaget att kunna fortsätta sin verksamhet som vanligt med sitt nuvarande försäljningstillstånd.
 
Haypp Groups övergång till tobaksfria nikotinprodukter inleddes 2018. Under det andra kvartalet 2024 stod nikotinportioner för 61 procent av koncernens volym och växte med 43 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Tobaksfria produkter kräver inte försäljningstillstånd för att säljas i Sverige.

← Back to Newsroom